Burgemeester belooft knappe koppen voor het Zonneplein

8 juni 2012 – Burgemeester Eberhard van der Laan was vandaag op het Zonneplein voor een werkbezoek. Hij heeft een rondwandeling gemaakt over het plein en heeft gesproken met bewoners, ondernemers, jongeren, ouderen. Kortom, iedereen die betrokken is bij het Zonneplein in Tuindorp Oostzaan. De burgemeester zegde toe de slimste mensen in de stad te vragen om mee te denken en te kijken naar echte oplossingen voor het Zonneplein.

De burgemeester had al veel gehoord over het plein. Er zijn volgens hem maar weinig buurten in de stad waar zoveel gebeurt. Hij is onder de indruk van de energie die in de laatste maanden is losgekomen en wil daar graag bij helpen. Hij erkende dat er veel potentie is. Ook dat het natuurlijk heel erg goed gaat met Noord. ’Over 25 jaar is dit het meest geliefde stadsdeel.’ Maar er zijn ook veel problemen die best hardnekkig zijn. Er is volgens hem iets groters nodig dan wij kunnen bedenken. Hij beloofde om de mensen die hij dagelijks spreekt en tegenkomt te vragen om mee te denken. ‘We moeten de slimste mensen naar de buurt halen. Mensen die out of the box kunnen denken en handelen. Zoals architecten, ervaren horecaondernemers en iemand als winkelstraatmanager Nel de Jager.’

Namens Fijn Zonneplein brak Suzanne Kroger een lans voor de potentie van het plein en de noodzaak voor meer regie en samenhang. ‘De winkelpanden moeten vol, veiligheid is een prioriteit en vooral: het Zonnehuis moet weer open als publiekstrekker en ontmoetingsplek voor en door de buurt. Voor dat alles hebben we een persoon nodig die met verstand van zaken alles aan elkaar knoopt en de regie neemt. We hebben al met een aantal winkelstraatmanagers gesproken en zij staan te trappelen om hier aan de slag te gaan’.

John Stravers pleitte namens de ondernemers voor een permanente weekmarkt op het plein. Dat de tijdelijke weekmarkt goed is voor het plein benadrukte bakker Isken nog eens. Krijgt hij normaal 80 man op een dag in zijn zaak. Op de marktdagen zijn dat er wel 130. Het liefst zou hij elke dag een markt hebben op het plein. Stadsdeelvoorzitter Rob Post liet weten dat een wekelijkse markt wat hem betreft mogelijk moet zijn.

Ook de jongeren kwamen aan het woord en lieten de burgemeester weten dat zij eigenlijk niets hebben te zoeken in dit deel van de stad. Dat willen ze graag anders en vroegen om een oplossing.

De burgemeester vroeg tot slot aan iedereen om met een lijst te komen van alle dingen die nodig zijn en moeten gebeuren. Hij komt dan over een jaar terug om te kijken of alles wat is afgesproken ook is gebeurd en wat er is verbeterd.

Na een klein uurtje nam hij afscheid. Met een mooi boek over de geschiedenis van Tuindorp Oostzaan van het Historisch Archief Tuindorp Oostzaan op zak. En met een volle zonnige boodschappentas die hij kreeg aangeboden van de ondernemers op het Zonneplein.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s