Tuindorp Oostzaan – de nieuwe Jordaan!

Houden we het nog even stil, of gooien we het op straat- dat was hier toch echt wel even de vraag. Maar ja, je moet een rivier niet willen tegenhouden natuurlijk!

Want, voor wie het nog niet wist: Tuindorp Oostzaan is dus echt wel de nieuwe Jordaan! De mensen die je ‘vroeger’ in de Jordaan tegenkwam (zo ongeveer vóór de BNers, maar na de krakers zeg maar)  die zie je dus gewoon, hier, in het wild, fietsend, achter de kinderwagen, bij de bakker, hond uitlatend, etc. in ‘groot’ Tuindorp.

Wij snappen dat wel. Want deprimerende stukjes in het Parool ten spijt, Tuindorp is gewoon erg leuk wonen! Zeker nu de Theaterstraat zulke leuke dingen organiseert:

Noteer:

28 april: theaterworkshop voor kinderen op het Zonneplein
Ben je er klaar voor om in je eigen stripverhaal te spelen? Ben je de mooie prinses, of de dappere jager? De sluwe wolf of de wijze boom? Als je het leuk vindt om te spelen, kom dan meedoen met Marike en Ariadna tijdens de eerste workshop van de Theaterstraat! Alle kinderen van 7-12 jaar kunnen tussen 14.00-17.00 uur gratis meedoen.

Op Zondag 29 april is ook de eerste ‘Zondag van Peter Faber’ in de Theaterstudio op het Zonneplein. Meer hierover en over alle andere theateractiviteiten op het Zonneplein lees je op de site van de Theaterstraat. En in onze agenda proberen we een overzicht te houden op wat er op het plein allemaal staat te gebeuren.

Graag tot ziens op het Zonneplein!

Advertenties

6 gedachtes over “Tuindorp Oostzaan – de nieuwe Jordaan!

 1. Beste Fijn Zonneplein,

  Ik heb een aantal van jullie al gesproken, maar voor degenen die mij nog niet kennen, ik ben Suzanna van Beek en ik schrijf mijn bachelorscriptie over het Zonneplein, als onderdeel van het onderzoek ‘Verovering van de Publieke Ruimte’ van de specialisatie Stadssociologie aan de Universiteit van Amsterdam.

  Wat ik in kaart wil brengen is de problematiek op het Zonneplein volgens de verschillende belanghebbenden op het Zonneplein. Maar ook de eventuele oplossingen die de verschillende belanghebbenden zien voor het Zonneplein. Dit alles wil ik binnen het proces van gentrificering interpreteren. Simpeler gezegd houdt dit in dat de problematiek op het Zonneplein een gevolg is van een langdurig proces en waarbij de veranderende bevolkingssamenstelling een belangrijke rol speelt.

  Problemen zijn bijvoorbeeld de leegstand.
  Oorzaken van problemen zijn bijvoorbeeld de grootschalige renovaties die hebben plaatsgevonden in het verleden en de supermarkten die langer open zijn.

  Maar oplossingen voor dit probleem zijn bijvoorbeeld een intiatief zoals de Theaterstraat en de Try-Out en de voorstellingen van Artemis die in het Zonnehuis zijn gepland, maar ook de open repetities die open zijn voor publiek.

  Ik ben inmiddels al veel wijzer, wat betreft de problematiek en de mogelijke oplossingen volgens de verschillende belanghebbenden. Ik heb nog een aantal vragen, zou iemand een aantal van deze vragen kunnen beantwoorden? Ik ben benieuwd hoe Fijn Zonneplein de rol ziet van het stadsdeel, en van wie binnen het stadsdeel, ziet om buurtinitiatieven te ondersteunen. Ook ben ik benieuwd naar wat volgens Fijn Zonneplein ontbreekt in het Beleidsplan voor het Zonneplein?

  Nog wat vragen:
  Wie moet er actie ondernemen voor het Zonnehuis?
  Op welke gebieden denken jullie dat wie financieel tegemoet kan en móet komen?
  Hoe kan veiligheid op het Zonneplein worden gegarandeerd?
  Wie zijn de culturele partners die jullie voor ogen hebben?
  Welke activiteiten, bijvoorbeeld van de Theaterstraat, of de koopavond, koninginnedag, Artemis of de repetities in de Blauwe Zaal, hebben jullie bijgewoond in de afgelopen maand?
  Hoe vaak gaan jullie winkelen op het Zonneplein en wat halen jullie dan?

  Alvast heel erg bedankt voor jullie aandacht!!

  1. Ik woon sinds 2005 dichtbij het Zonneplein, en heb sindsdien een aantal middenstanders zien verdwijnen: de ijzerwinkel, de drogist, de slager, de schoonheidssalon, de beddenwinkel, etc.
   Vanaf het begin is het mijn gewoonte om in het weekeinde zoveel mogelijk mijn boodschappen op het plein te halen, maar doordeweeks moet ik vanwege werkritme toch uitwijken naar de supermarkt. Een koopavond of langere openingstijden van de leveranciers van levensmiddelen zou me heel erg stimuleren om ook doordeweeks te boodschappen op het plein.
   Een goede horeca in de lunchroom zou ik zeer zeker bezoeken!

   Ik ben heel blij met de nieuwe initiatieven van open podium, theaterstraat etc. op cultureel gebied, zo komt er nieuw leven in het Zonnehuis, ga zo door!

 2. Beste Suzanna,

  wat leuk dat je je scriptie over ons gaat schrijven!

  Wat je vragen betreft: wij pleiten voor een onafhankelijk winkelstraatmanager voor het Zonneplein. Als FijnZonnepleiners doen we dit in onze vrije tijd en er is meer werk – en het plein verdient meer- dan dat. Met name het stadsdeel kan hierin – financieel – een rol spelen. Ook kan het plein vanuit toeristisch oogpunt meer op de kaart gezet worden.

  Wat cultuur betreft pleiten wij voor een mix van buurt- en wijkgerichte activiteiten (scholen, muzieklessen, open podia) en een programmering die past bij een mooi theater in een dorpje binnen de hoofdstad. En goede horeca natuurlijk!

  Wat (avond)winkelen betreft: zover onze (vrije) tijd het toelaat zijn ‘wij’ uiteraard op het Zonneplein! ‘Wij’ is daarbij een wisselende groep van bewoners/ betrokkenen.

  Overigens komen wij snel met een update van onze plannen voor het plein- hou de site dus in de gaten. En noteer alvast 23 juni: terrasjesdag!

 3. DIt is geen reactie maar ik dacht laat ik het hier eens proberen.Ik heb vroeger in Tuindorp Oostzaan gewoond in de Argostraat 5. IK ging samen met Greet Sorensen op de Bazelschool in Amsterdam Noord Greet woonde in de buurt bij de Volkstuintjes heette dat misschien de Kometensingel maar weet het niet zeker.Ik heb wel eens gehoord dat zij naar Gelderland is verhuisd haar moeder was badjuf in het badhuis.Ik woon nu in Noorwegen maar zou heel graag haar nog eens willen ontmoeten. WIe weet hier iets meer over?Dit was in de jaren 50.
  Hartelijke Groeten Dini RIngdal Korver.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s